Kezd nyűgös lenni Trumpra a jogérvényesülésért felelős uniós biztos

0 6

Valamivel több mint egy évvel ezelőtt született meg az új politikai megállapodás az Európai Unió és az USA között az európai polgárok személyes adatainak a fokozottabb védelméről. A Snowden-botrány nyomán hidegre tett Safe Harbour egyezmény így egy ideje már Privacy Shield néven él tovább, egyik legfontosabb kitétele pedig az lett, hogy európaiak tengerentúlon tárolt adataihoz az amerikai hatóságok csak korlátozottan férhetnek hozzá, sőt Washington írásban vállalta, hogy ennek betartását Brüsszel folyamatosan ellenőrizheti.

A Privacy Shieldet az Európai Unió jogérvényesülésért és fogyasztópolitikáért felelős biztosa, a cseh Věra Jourová (képünkön) hozta tető alá, miután hónapokon keresztül dolgozott együtt az Obama-adminisztrációval a megállapodás részletein és később annak gyakorlati megvalósításán.

Bár az egyezményt szinte a bejelentése pillanatától széles körű és folyamatos kritika érte, azt a legtöbben elismerik, hogy a multinacionális (nem feltétlenül informatikai) szolgáltatók számára igen fontos keretrendszerről van szó. A megegyezésben szereplő feltételek érvényesítése valóban a kölcsönös jószándékon alapszik, de ahogy azt a Safe Harbour összeomlásához vezető Schrems-ügy is megmutatta, az EU-s végrehajtók képesek a sarkukra állni, és a polgárok személyes adatainak védelmét tényleg alapjognak tekinti.

– Hirdetés –

A kiszámíthatatlanság aláássa a bizalmat

Az uniós biztos a hónap végén utazik Washingtonba, hogy a Privacy Shield jövőjéről tárgyaljon az új amerikai elnök, Donald Trump kabinetjének képviselőivel. Věra Jourová a találkozó előtt egyértelművé tette, hogy a korábbi megállapodás megerősítésére és további biztosítékokra számít, mivel a kiszámíthatatlanság nagyon nagy problémát jelent a kölcsönös bizalmon alapuló ügyekben.

A Bloombergnek nyilatkozva ennél is tovább ment: kijelentette, hogy az EB gondolkodás nélkül a Privacy Shield egyezmény felfüggesztése mellett fog dönteni, ha érdemi változásokat tapasztal az amerikai fél viselkedésében, mivel álláspontjuk szerint ahhoz túl nagy tétje van a dolgonak, hogy ilyen esetben habozzanak.

A bizalmatlanság egyik nyilvánvaló jele az a február eleji lépés volt, amikor Trump a belföldi közbiztonság javításához címzett rendeletével kapcsolatban az EU az európai polgárokra vonatkozó feltételek tisztázására szólította fel az amerikaiakat. A januárban kiadott elnöki rendelet megfogalmazása szerint ugyanis az illetékes hatóságoknak a törvényes keretek között meg kell győződniük róla, hogy eljárásaik jogi korlátait kizárólag az amerikai állampolgárokra vonatkoztatják az azonosítható személyes adatok begyűjtését illetően.

Az amerikai igazságügy február végén biztosította ugyan az EU-t, hogy továbbra is elkötelezett a Privacy Shield irányelveivel szemben. A megbízott helyettes főügyész által jegyzett levél szerint az USA a következő hetekben és hónapokban is szoros együttműködésre törekszik majd Brüsszellel az adatbiztonság megerősítésében és a személyes adatok védelmében. Az amerikai kereskedelmi miniszter ezzel párhuzamosan a saját stábjának címezve erősítette meg, hogy mindenképpen tovább kell építkezni azokta az alapokra, amelyeket kollégái a Privacy Shield kidolgozása során már lefektettek.

Az EU nem a bátorító nyilatkozatokra kíváncsi

A jelek szerint mindez korántsem nyugtatta meg az európai illetékeseket: a német adatvédelmi hatóság egyik képviselője szerint például az új tengerentúli adminisztráció elefánt a porcelánboltban stílusa mindenkit aggodalommal tölt el, aki a személyiségi jogok védelmével foglalkozik, és a levegő érezhetően elfogyott a Privacy Shield egyezmény körül.

Az illetékes uniós főtárgyaló arra figyelmeztetett, hogy az elmúlt időszak tapasztalatai alapján mostantól bármi lehetséges. Jan Philipp Albrecht úgy látja, hogy a támogató nyilatkozatok mellett van egy csomó veszélyes megnyilvánulás is, ami komolyan aláássa az együttműködést, és már az üzleti folyamatok zavartalanságát is fenyegeti.

A Bloomberg beszámolója alapján a főtárgyaló a mostani állapotában igen törékeny dolognak tartja a Privacy Shield megállapodást, amelyet az EU szempontjából fenntarthatatlannak nevezett attól a pillanattól, hogy az amerikai fél bármilyen rendelkezése bármiben is megváltoztatja az uniós polgárok adatainak kezelését.

Az unió 2018 májusátó érvényes új adatvédelmi szabályai egyébként lehetőséget adnak majd a megfelelő EU-s szervezeteknek, hogy akár globális bevételük 4 százalékáig terjedő büntetést szabjanak ki az európai előírásokat be nem tartó vállalatokra. A francia adatvédelmi hatóság vezetője erre is utalt abban a megjegyzésében, amely szerint a Privacy Shield érvényesítése mögött nem csak európai, de amerikai kereskedelmi érdekek is húzódnak, és remélhetőleg a komoly üzleti múlttal rendelkező Trump elnöknek teljesen világos, hogy mit kockáztatna az egyezmény bedöntésével. (BitPort)

Akár ez is tetszhet A szerző további művei

Itt tudsz válaszolni

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Free WordPress Themes